אבחון לקויות למידה חיפה והקריות

מהו האבחון המתאים עבור לקות למידה?

 

ניצן חיפה מציעה כמה סוגי אבחונים לילדים,  בני נוער ומבוגרים. בעמוד זה תוכלו ללמוד על סוגי האבחונים השונים ושימושיהם. כמו כן, הצוות המקצועי במרכז האבחונים ישמח להסביר ולייעץ.

 

באיזה גיל מומלץ לפנות לאבחון?

מומלץ לאתר את הקשיים מוקדם ככל האפשר. היום, ניתן לאתר קושי ולטפל בו גם בגיל הרך ולמזער נזקים עוד לפני הכניסה לבית הספר ובכך למנוע פערי למידה.

לקויות הלמידה יכולות להיחשף בשלבים שונים. לרוב הן מתגלות כבר בראשית הלימודים, אבל ישנם תלמידים שאצלם נחשפת הלקות בכיתות גבוהות יותר. למעשה, ישנם אף מקרים של תלמידים עם לקויות למידה לא מאובחנות אשר מצליחים להתמודד עם הלמידה למרות הלקות, תוך הסתמכות על חוזקות אחרות. אולם, עם העלייה במורכבות החומר והדרישות הלימודיות, יצופו הקשיים ביתר שאת ויבואו לידי ביטוי גם בהנמכת ההישגים.

לקות למידה אשר אינה מאובחנת יכולה ליצור תסכול והתמודדות רגשית לא-פשוטה, אשר משפיעה על כל תחומי החיים וגם על ההשתלבות בשוק העבודה. על כן, אנו ממליצים לפנות את ניצן חיפה מרגע שמתעורר חשד ללקות למידה, כדי לאפשר זיהוי נכון וקבלת תמיכה.

 

על מה חשוב להקפיד כאשר פונים לאבחון?

יש להקפיד לפנות לאיש/אשת מקצוע בעלי רקע אקדמי בתחום הפסיכולוגיה או החינוך, שעבר הכשרה רחבה באבחון לקויות למידה במוסד מוכר, הינו בעל ניסיון אבחוני רחב וידע בתחום האבחון ובתחומים משיקים, כמו גם בעל הבנה והתמצאות במציאות במוסדות החינוך. יש לוודא מראש את התאמתו לגיל המאובחן ולאבחון הנדרש.

אבחון במתמטיקה ובאנגלית דורש מומחיות מיוחדת. אם הילד רב-לשוני (כלומר, עברית אינה שפת האם המובהקת שלו), מומלץ לשקול לערוך את האבחון אצל מאבחן הדובר את שפת אמו. לאחרונה החלה ניצן חיפה להציע גם אבחונים בשפה הערבית.

חשוב לברר מה מידת הליווי והעזרה אותם ניתן לקבל מהגורם המאבחן והאם יוכל להדריך את המורים ואנשי המקצוע העובדים עם הילד/ה. שיתוף פעולה ותיאום בין ההורים, המטפלים ואנשי החינוך הוא המפתח לבניית תחושת הבטחון והמסוגלות של הילד או הילדה, ובהתאם גם עלייה בכישורים ובהישגים.

 

אבחון דידקטי – אבחון תפקודי למידה וחשיבה

ברוב המקרים, מומלץ להתחיל באבחון דידקטי.

אבחון דידקטי נועד להעריך ולאפיין קיומה של לקות למידה אצל המאובחן. בכדי להעריך זאת, על האבחון לבדוק לעומק תפקודי למידה בסיסיים כגון: תפקידים קוגניטיביים כדוגמת זיכרון ותפיסה, חשיבה מילולית ובלתי מילולית, מנגנונים ותפקודים שפתיים/לשוניים, מיפוי, עיבוד וארגון של מידע שנקלט, התרשמות מקשב וריכוז ומתפקודים ניהוליים, הערכת אסטרטגיות הלמידה ועוד. במידת הצורך, יבדקו גם תחום החשבון והשפה הזרה (אנגלית).

בעקבות אבחון דידקטי, ניתן יהיה להסביר קשיים במיומנויות היסוד כדוגמת קריאה, כתיבה, ביטוי מילולי וחשבון.

 

מיפוי ואפיון תחומי החוזק לצד נקודות הקושי באבחון, מאפשרים בניית תוכנית הוראה מותאמת שמטרתה לסייע לאדם לממש את הפוטנציאל הגלום בו. הבנת מקור הלקות, לצד הערכת יכולותיו הספציפיות של המאובחן, מהוות בסיס להתאמת ההוראה והלמידה באמצעות הקניית אסטרטגיות ומיומנויות המסייעות להצלחה, זאת בשילוב המלצות להתאמות בדרכי היבחנות, והמלצות נוספות במידת הצורך (לדוגמה: בדיקה מעמיקה של תחום הקשב והריכוז).

 

אבחון פסיכו-דידקטי – אבחון משולב

את האבחון הפסיכודידקטי מומלץ לערוך כמשלים לתמונת האבחון הדידקטי, במקרים בהם ברור כי השפעות רגשיות משמעותיות פוגעות בתפקוד הלימודי, או כאשר קיים חשש ליכולת כללית מונמכת (כלומר, אינטליגנציה נמוכה מהממוצע). מטרת האבחון הפסיכולוגי הינה לאפשר אבחנה מבדלת בין קשיים בלמידה לבין לקויות למידה. האבחון המשולב מציג – בנוסף להערכת התפקוד הלימודי בפועל ולמיפוי היכולות הקונטיביות – גם הערכה של מנת המשכל (הפוטנציאל השכלי) והערכה כללית (ברמת סינון) של התחום הרגשי. האבחון חיוני לקבלת סיוע באמצעות "סל שילוב" ולקבלת התאמות בדרכי היבחנות (ברמה 3), על פי דרישות משרד החינוך.

 

פנו אלינו עכשיו לתיאום פגישה

נשמח לשמוע מכם! צרו עמנו קשר עכשיו »

[accordionmenu id="unique8f4682" accordionmenu="968"]