אבחון לקויות למידה ניצן חיפה

נורות אזהרה לפי גילאים

 

נשאלת השאלה: מהן נורות האזהרה אשר באפשרותן לסייע לנו כהורים בהחלטה האם לפנות לייעוץ מקצועי?

תחילה, חשוב לציין כי ברוב המקרים, ההורים אינם לבד. צוותי החינוך המקצועיים הן בגני הילדים והן בבתי הספר (במיוחד בכיתות היסוד), קשובים לתפקודו של הילד ומיומנים על פי רוב במיקוד הקושי ובהכוונת ההורים. יחד עם זאת, כדאי שנדע, גם אנו כהורים, מתי קשייו של ילדנו מחייבים בירור מעמיק יותר.

חשוב לציין כי אין לחפש כמובן את כל נורות האזהרה כולן ובכל תחום. יחד עם זאת גם אם אינכם בטוחים, מומלץ מאוד לפנות לייעוץ מקצועי ראשוני ללא עלות בעמותת ניצן חיפה, לשם קבלת הדרכה על כיוון התנהלות אפשרי.

 

בגן החובה

 

יש לשים את הדגש על מספר תחומים:

 

– שפתו של הילד ודרכי חשיבתו:

האם אוצר המילים של הילד מועט ומתפתח באיטיות, האם מגלה עניין מועט בהאזנה לסיפורים, האם מתקשה בבניית משפטים נכונים, מתקשה בזכירת ספרות, אותיות צבעים, האם מתקשה בשליפת המילה הנדרשת והתבטאותו אינה מאורגנת.

 

– בחשבון:

האם מתקשה בספירה עולה ויורדת, מתקשה בכתיבת ספרות, מתקשה במניה (ספירה של חפצים), מתקשה בשימור ובתפיסת כמות.

 

– בתחום הקשב והריכוז:

יש להיות ערים לפעילות יתר, קושי להתחיל, להתמיד או לסיים משימות, היסח דעת בולט, קושי בהתמודדות עם כישלונות.

 

– בתחום החזותי-מוטורי (תנועתי):

חשוב לבדוק האם הילד נמנע מצביעה, גזירה, ציור. האם קיימת מסורבלות בתנועתו, כלומר: האם מרבה להיתקל בחפצים, ליפול. האם מתקשה בשריכה, בכפתור.

 

– בתחום ההתנהגותי-חברתי: האם ניכר קושי ביצירת קשיים חברתיים, בהבנת מצבים חברתיים. האם ניכר קושי בשמירה על חוקים וכללים.

 

 

בכיתות היסוד

 

– מומלץ לעקוב אחר רכישת הקריאה והכתיבה והתבססותה: האם ילדכם מתקשה בלמידת הקשר בין האות והצליל אותו היא מייצגת, האם מתקשה בחיבור חלקי מילה למילה שלמה. האם קריאתו מאופיינת בשגיאות רבות, האם קצב קריאתו איטי. כשכותב, האם כתיבתו מאופיינת בשגיאות יוצאות דופן (לאו דווקא רק החלפה בין אותיות הנשמעות זהה – כמו א’ ע’ ה’), האם נמנע מהבעה בכתב, או כתיבתו קצרה ותמציתית.

 

– בחשבון:

האם ניכר קושי בהבנת ערך המספר, בהבנת ערך הספרות על פי מיקומן (אחדות, מאות וכו’), שגיאות בחישוב בסיסי (חיבור, חיסור, כפל, חילוק), קושי בביצוע תרגילים הדורשים הליך בשלבים (חיבור, חיסור, חילוק וכפל במאונך), קושי בהבנת הקשר שבין סיפור חשבוני לתרגיל ולחישוב.

 

– שפה וחשיבה:

האם קיים אוצר מילים דל, קושי בהבעה בעל פה, התנסחות במשפטים קצרים ובלתי תקינים.

 

– תחום חזותי-מוטורי:

אחיזה בלתי נוחה/יעילה של כלי הכתיבה, התעייפות לאחר כתיבה, כתב בלתי קריא (קושי בעיצוב אותיות), ארגון בלתי תקין של הכתוב (שמירה על שוליים, רווחים בין מילים)

 

 

בחטיבת הביניים

 

– קריאה וכתיבה:

קריאה או כתיבה איטית, קריאה המלווה בשגיאות רבות, קושי בהבנת הנקרא ובהבנת הוראות, קשיים בהבעה בכתב (קושי בארגון הכתוב, בניסוח, בהרחבה בהעברת רעיונות), שגיאות כתיב מרובות, קושי ברכישת שפה זרה.

 

– התחום החזותי-מוטורי:

כתב יד שאינו קריא, אחיזה בלתי יעילה של כלי הכתיבה, הימנעות מכתיבה, קשיי ארגון והתארגנות (ארגון חפצים במרחב, ארגון ציוד לימודי, עמידה בזמן ובלוחות זמנים).

 

 

בתיכון

 

– קריאה וכתיבה:

קריאה איטית או קריאה שאינה מדויקת, קושי בהבנת הוראות והבנת הנקרא, פער בין הבעה בעל-פה להבעה בכתב לטובת הבעה בעל-פה.קושי ביכולת ללמוד באופן עצמאי ללא תיווך.

 

– שפה וחשיבה:

קושי בהסקת מסקנות מתוך טקסט, בהבנת מסרים שאינם כתובים מפורשות קושי בתפיסת רעיונות מופשטים ובהבעתם, קושי במיזוג ידע בין מספר טקסטים ובמתן פרשנות אישית. קושי בזכירת חומר לקראת מבחנים ובהפעלת אסטרטגיות ומיומנויות למידה יעילות.

 

– זיכרון קשב וריכוז:

קושי בשמירה על רמת קשב לאורך זמן והתעייפות מהירה בעת השיעורים. קושי משמעותי בהקשבה ובכתיבה גם יחד בעת השיעור בכיתה – מחברות ריקות מתוכן. קושי בהתחלת משימות, בהתמדה. התעסקות מוגזמת בפרטים, או התעלמות מפרטים קטנים/מרכזיים.

 

– תחום חזותי-מוטורי:

איטיות בעבודה, מסורבלות, חוסר הצלחה או סרבול בביצוע מטלות ספורטיביות כגון: שחייה, רכיבה על אופניים, קליעה לסל ועוד.

 

פנו אלינו עכשיו לתיאום פגישה

נשמח לשמוע מכם! צרו עמנו קשר עכשיו »

[accordionmenu id="unique8f4682" accordionmenu="968"]